De otte kostråd

1. Spis frugt og grønt – mindst 600 gram.*
2. Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen.

3. Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød hver dag.
4. Spar på sukker, især fra sodavand, slik og kager.

5. Spar på fedtet, især fra mejeriprodukter og kød.
6. Spis varieret og bevar normalvægten.

7. Sluk tørsten i vand.
8. Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen.


Kilde: Fødevarestyrelsen

Vær fysisk aktiv – mindst 30 min. om dagen

Bevæg dig i hverdagen, cykl på arbejde, tag trappen eller gå en tur. Det er en god idé at dyrke sport en til flere gange om ugen.

Du har godt af at røre dig hver dag. Voksne mindst 30 minutter og børn mindst 60. Det hjælper dig med at bevare normalvægten og holde dig glad og rask.

Brug kroppen
Kroppen er beregnet til at blive brugt. Daglig brug af dine muskler er vigtig for en sund og velfungerende krop. Fysisk aktivitet styrker hjerte, lunger, muskler, sener, led og knogler og dermed din fysiske form.

Regelmæssig motion giver øget velvære og modvirker bl.a. stress og depression. Det giver en naturlig træthed, regulerer appetitten og gør det nemmere at bevare normalvægten.

Sluk tørsten i vand

Kroppen har brug for vædske
Kroppen består af ca 50-60 % vand. I løbet af en dag afgiver kroppen væske fra huden, lungerne (udånding), blæren samt i afføring. I Danmark er det normalt tilstrækkeligt, at voksne drikker 1 - 1,5 liter væske i døgnet. Men hvis du sveder på grund af høje temperaturer eller fysisk aktivitet, har diaré eller kaster op, har du brug for mere væske.

Vand
Vand tilfører kroppen væske uden at tilføre kalorier fra sukker, alkolhol eller fedt. Vand fra hanen i Danmark er rent og indeholder mineralerne kalcium, jod og magnesium. Vand er derfor den bedste måde at dække kroppens væskebehov på.

Fyld en flaske med vand, og stil den i køleskabet. Så har du altid frisk koldt vand til at slukke tørsten i. Tilsæt fx citronsaft, mynte eller citronmelisse for at give smag og pynt.

Mælk
Du kan dække en halv liter af dit daglige væskebehov med mager mælk (dvs. skummeltmælk 0,1% fedt eller minimælk 0,5% fedt).

Kaffe og te
Både kaffe og te indeholder koffein. For meget koffein kan medføre hovedpine, rystelser, nervøsitet og søvnbesvær.


Sodavand og saft
Sodavand, saft og mange andre søde drikke, fx cider og iste, indeholder cirka lige meget sukker. I ½ liter er der 50 gram, hvad der svarer til 25 sukkerknalder. Drikker du meget af de søde drikke, øger det risi koen for at tage på i vægt. Sukkeret kan også give huller i tænderne. Det er ikke meget bedre at drikke sodavand uden sukker, fordi syreholdige drikke som fx sodavand og saft også er med til at skade tænderne.

7-15 år: Maks. 1/2 liter sodavand eller saftevand om ugen.
3-6 år: Maks. 1/4 liter sodavand eller saftevand om ugen.
Under 3 år: Ingen søde drikke.

Alkohol
Alkohol kan bidrage til overvægt og øge risikoen for bl.a. kræft. Drik ikke mere end maks fem genstande på én gang - fx på en aften.

Mere

* 6 om dagen-kampagnen antallet 6 er blot valgt for at vække opmærksomhed og blive husket. På kampagnes egen hjemmeside er der en liste over 'søsterkampagner' rundt om på kolden, og flere af dem hedder noget i stil med '5 om dagen'. Den i Canada hedder '5 to 10 a day' mens den franske hedder '10 par jour'.

Kampagnen (af bl.a. af Sundhedsstyrelsen) skriver 'Alle voksne bør spise mindst 600 gram frugt og grønt om dagen. Børn (4-11 år) bør spise 3-500 gram.'


Bemærk at kampagnen: 2 gange om ugen ikke er en offenlig kamgne; men lavet af "Fiskebranchens Oplysningsudvalg" en kommerciel virksomhed.