Spis dig til et sundere liv

At skrifte fra en usund levevis fra den ene dag til den anden - og holde det, er så godt som umligt for langt de fleste. I stedet for fra den ene dag til anden, at skrifte is, pølser, sodavand, bacon, kager, kakao og junkfood ud med salatbar og fisk flere gange om ugen, så brug babyskridt.

Kulhydrater, proteiner og fedtstof

55 - 60% af vores energi skal helst komme fra kulhydrater. Så meget spiser vi gennemsnitligt ikke i dag. Derfor bør mængden af kartofler, ris og pasta, brød, mel, gryn, frugt og grøntsager vi spiser sættes i vejret.

Hvedemel og pasta er ikke god kost. Disse produkter opløses alt for hurtigt i munden, de optages for hurtigt i kroppen og indeholde for mange kalorier. Kilde: David A. Kessler.

10 - 15% af vores samlede energimængde skal helst komme fra protein, altså fra kød, fisk, æg, ost og mæeprodukter. Ordet protein er oprindeligt græsk og betyder "allerstørste vigtighed for alt liv".

Højst 30% ar vores energi bør komme fra fedtstof. Fedt tømmes fra maven med kun to kalorier per minut. Kilde: David A. Kessler.


Det er meget godt at vide; men vil du tabe dig og vil du tabe dig varigt er det ikke fordelingen af kulhydrater, proteiner og fedt, der er afgørende.

Dit kalorieindtag og den mængde mad, du fylder indenbords, er derimod af helt afgørende betydning. Det konkluderer en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet New England Journal of Medicine nummer 360, fra 26. februar 2009).

Så spis mindre!

Jeg ved alt om det kan væære svært - meget svært. Fx får jeg nogle gange lige efter at have spist aftensmad en ide om, at jeg skal spise mere. I stedet for at lave en ny portion mad, så vil jeg anbefale at du finder noget sundt at spise, der kræver lidt tid at "tilberede". Fx er jordbær gode. Den tid det tager, at skylle 10 jordbær og skære den grønne top af, har flere gange hjulpet mig fra at lave en ny gang aftensmad. Mens tiden går med at forberede jordbærene når maden længere i fordøjelsessystemet og nogle gange kan de kolde fingre fra vandet, også medvirke til at hindre at jeg laver mere aftensmad.

Du skal dog ikke springe måltider over, det er vigtigt at spise dagen igennem.


Byg indeholder en række vitale vitaminer og mineraler, som man ellers vil have svært ved at få fingre i. Samtidig har det en god indvirkning på ens kolesterol-niveau.

Der er ikke mange fødevarer, der kan matche bær, når det kommer til vitaminindhold og antioxidanter.


Om æg
Hønseæg er en god proteinkilde, da sammensætningen af aminosyrer (proteinets byggesten) er meget tæt på det, mennesket behøver. æggehviden indeholder protein, men ingen fedt eller kulhydrat, mens æggeblommen både indeholder protein og vitaminer samt en del fedt. Et helt æg indeholder knap 7 g fedt.

Da man ikke kan vide, om man er følsom over for madens indhold af kolesterol eller ej, er det fornuftigt ikke at spise mere end tre til fire æg om ugen. Det gælder også, hvis man har fået konstateret forhøjet kolesterol.

"Where traditional cuisine is meant to satisfy, American industrial food is meant to stimulate"
Citat af David A. Kessler fra bogen The end of overeating

Anden spændende tekster om mad / kost:
Maden, som mænd burde spise, 22. september 2010
Skær ikke i antallet af måltider, 4 august 2010
Kildevand forstyrrer hormonerne 6. juni 2009
Det sundeste slik 20. maj 2009
Forsker: Børn spiser sig ihjel 13. maj 2009
Frugt kan gøre dig fed 10. maj 2009
Chokolade gør dig skarp 11. april 2009
Du dør af at spise rødt kød 24. marts 2009,

Nogle hurtige råd

Den bedste forret og dessert er en gåtur. Kroppens forbrænding stiger nemlig, hvis man går en tur - både før og efter et måltid.

Udvælg to af de mest usunde ting du spiser og drikker for meget af, og fjern det fra din spiseliste.

Hver gang du skal spise, så fravæg den mest usunde af mulighederne.


Fedtindhold i mælk:
- 0,1% i skummetmælk
- 0,5% i minimælk
- 1,5% i letmælk
- 3,5% i sødmælk
- 18% i madlavningsflæde
- 38% i piskefløde


Kakaomælk:
Vidste du, at mens Matilde kakaomælk er lavet på skummetmælk, så er Cocio lavet på letmælk?
Du kan også købe Cocio lavet på skummetmælk - så hedder det Cocio Light

Generelt skal vi holde os fra at drikke kakaomæk; men vælger du alligevel at drikke kakao, så vælg en med færre kalorier.

Matilde Mild Kakaoskummetmælk 200 KJ
Maja Mælkedrik 240 KJ
Matilde Kakaoskummetmælk 250 KJ
Matilde Kakaoletmæk 280 KJ

Det har endnu ikke været muligt at finde tallene for Cocio.