Cykling er en let motion

Cykling er en god måde at komme i gang med. Du skal være meget fed, før det ikke er muligt at finde en cykel at sætte sig op på, og starte med at motionere. Og det kan lade sig gøre at tabe sig ved at cykle. Personligt tabte jeg selv 9 kg. i maj 2009 ved at cykle og spise bedre (i juni tabte jeg mig yderligere 7,5 kg; men var dog begyndt at løbe langtsomt hver anden dag).

Cykling har den fordel, at cyklen fjerner mange af de gener som fx en løbetur vil have på kroppen; men uden at gøre cyklingen virkningsløs. Hvis du har overskud til at yde noget mere fx efter en løbetur, så tag cyklen. Det er svært at få overbelastningsskader ved at cykle.
Vælg dog bukser, som sidder tæt, for du kan få bylder i bagen, hvis du cykler meget og bukserne sidder for løst.

Bemærk: Jeg vil stærkt fraråde at høre musik imens du cykler. Det nedsætter hørelsen og gør det endnu sværere, at høre bagfrakommende hurtige cykler, knalleter og biler.


Valg af cykel

Kort fortalt skal du vælge en cykel efter dit behov og dine ønsker. Hvis du ikke kender dit behov, så brug noget tid på at finde ud af det. Hvad vil du med cyklingen? Skal cyklen bruges som transportmiddel? ønsker du at køre på landeveje med høj fart, cykler du i byer med meget trafik eller vil du cykle i skove og på små stiger?

Citycykel / citybike
Personligt startede jeg med at cykle mindst én time dagligt på en citybike med 7-gear. Det er nok til mig. På sådan en cykel kan man køre 35 km/t, hvilket er hurtigt på en cykel, ikke mindst taget bremserne i betragtning og at når man, som jeg, ofte cykler i byen er der andre trafikanter som man skal agere i forhold til - og som skal skal agere i forhold til én. Hverken andre cykellister eller billister er gode til, at forholde sig til cykler der har fremdrift.

mountainbike mtbMountainbike / MTB
Jeg har dog i 2009 købt mig en "wannabee" mountainbike / city mountainbike. I modsætning til citycyklen er den bedre til at køre steder med ujævnt underlag og mange glasskår. Da den by jeg bor i har mange hullede cykelstiger, cykelstiger hvor rødder fra træer har fået asfalten til at skubbe sig flere centimeter op, aldrig fjerne glasskår og der er mange brostensbelagte udkørsler fra virksomheder igennem cykelstigerne har jeg valgt at anskaffe mig en mountainbike - så kan jeg også smytte en tur på de mange grusstiger uden at frygter jeg skrider ud m.m.


Hvis du vælger en mountainbike (fuldblods eller en havlblods som min) så skal du være opmærksom på, at der er ca. dobbelt så meget dæk der berører underlaget som på citycyklen, og omtrænt tre gang så meget som en fuldblods racercykel. Det kan mærkes! På asfalt er cyklen meget tungere af den grund.

Cykler til overvægtige
Du skal være meget stor for ikke at kunne bruge en "almindelig" cykel. Med almindelig menes en cykel købt hos en normal cykelforhandler. Du skal nok ikke vælge en racercykel og det kan være, at du skal vælge en bredere sadel til din cykel i begyndelsen. Da jeg vejerede over 110 kg. og begyndte at cykle efter 8 - 10 år siden sidste cykeltur, valgte jeg en bredere og blødere sadel. Jeg blev øm de første dage jeg cyklede; men jeg kørte også over mange brostensindkørsler.

Ingen af de mange cykler jeg har set på, og købt, har haft problemer med ikke at kunne bære min vægt, og dem der var tungere. Men du kan altid teste cyklen i butikken og spørge personalet.

Racercykel
Hvis du ønsker at køre 50 - 100 km. (eller mere) om dagen for fuld fart på asfalterede strækninger, typisk landeveje, så skal du vælge racercyklen. Men da siden her er for overvægtige og fede mennesker, der ønsker at tabe sig er det næppe det mest overlagte. Hvis du er svært overvægtigt (MBI over 30) så overvej en ekstra gang at starte med en citybike - den kan hjælpe dig langt.

Når du når en vægt, der tillader dig at bruge en racercykel og du kan lide at cykle hurtigt, så køb dén. Min gennemsnitshastighed på en racercykel er 5 km/t hurtigere end på andre cykler.

Det er ikke ualmindeligt, at en rytter på en racercykel i fart kan køre både over 40 og 50 km/t; men de har fortsat kun to bremser og måske ingen ringeklokke. Giv dem plads, hold til højre når du cykler og, hvis du kommer fra en sidevej, så lad dem køre forbi inden du svinger ind på vejen foran dem.

Kunsten at cykle

At cykle er ikke blot at cykle. Du kan få meget ud at at være fokuseret på ruten frem for dig. Fx. er der meget at hente ved at bruge den rigtige metoder til at cykle op af bakker.

Mange, transportcyklister, vælger at give den fuld gas ned af en bakke, hvis der kommer en stejl opgørsel bagefter for at bruge den opnåede fart til lettere at kommer over bakken. Det er dog en dårlig løsning. Det er skønne spildte kræfter at fx øge farten ned af en bakke fra 30 - 38 km/t. Lad i stedet nedkørslen give dig et lille frirum, hvor du kan slappe lidt af og fokusere på bakken der kommer og brug så kræfterne når det går op. Du forbrænder flere kalorier derved, og du får en bedre følelse hvis du kommer over en stejl bakke med 21 km/t end med 18 km/t.


Der er endda flere bakker som man ved almindelig transportcykling mister mange kræfter på at cykle over og kommer langt ned i tempo; mens de ved en fokuseret/planlagt forcering kan acceleres op af.

På min yndlingsrute har jeg et godt eksempel. Hvis jeg ikke kører rigtigt på bakken, så er det en hård kamp blot at holde 18 km/t over toppen; men når jeg angriber bakken rigtigt, så kan jeg holde ved lyskrydset for foden af bakken og accelerere op af bakken og komme over med 25 km/t. Dét giver et voldsomt boost til moralen, og de efterfølgende kilometer.

At cykle, hurtigt, er i stor udstrækning et mentalt spørgsmål. Du kan tænke dig til at køre hurtigt, til en bakke er let at komme over, og at vinden ikke er der - du kan også fremtænkte det modsatte, og så er svært at cykle.


Læs mere
Indstilling af cykelhjelm
Hver ottende er cykeltyv